Artikler

10 tips hvordan få valpen til å slutte å bite

«FY!» «Nei!». Mor, far, «Trine» og «Petter» løper etter Passopp på 9 uker som topptrente gjeterhunder. Familien Hansen er helt utslitt etter bare noen dager med valp i huset. Hendene er fulle av sår og oppraspet hud, mens leggene har tydelige merker etter sylskarpe pirajatenner. Passopp biter på alt og alle. Hyggelig med valp? Neppe. Hyggelig for Passopp i nytt hjem? Sansynligvis ikke.


Valper klør i tennene og smaker på verden som små barn

Hvorfor biter valpen?

Jeg regner med du er mest interessert i å hoppe rett til løsningene, men før du går dit bør du også vite noe om årsakene til at valpen din biter. Når du er klar over hvorfor, er det mye enklere å velge rett verktøy, slik at hverdagen med valp blir hyggelig.


Valper er ofte proppfulle av energi og eventyrlyst

Ulike årsaker til at valpen biter:

  • Valpen smaker på...
Les mer..

Jeg avslører min treningsplan for Tamdhu i 2023

Mål i sikte: Å hele tiden ha et mål å strekke seg mot hjelper på motivasjonen og gir struktur på treningene dine.


Et mål uten en plan er bare et ønske, sa den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupéry. Det har jeg selv erfart. Derfor lagde jeg en plan for 2023 som viste seg å gi resultater langt over forventet.

Tidligere hadde jeg ingen plan eller struktur for treningene mine. Jeg tok ut hunden og dummyer fra bilen og stakk fingeren i lufta. «Hva skal jeg trene i dag?» «Hmm, kanskje felt?» Ja, det høres gøy ut. Da blir det mange apporter.» På sikt ble det magert med resultater.

Du trenger noe å strekke deg etter

Forskning viser at et klart og presist mål fører til bedre prestasjon. Når du setter deg et mål trener du oftere og mer strukturert.

Romjulen 2022 skrev jeg opp drømmen, mitt langsiktige mål. Det var at Tamdhu en dag...

Les mer..

5 ting du kan trene hjemme i din egen stue, og som gir resultater

Trenger du tips til hva du kan trene innendørs når vinden uler, dagslyset forsvinner og snøen kryper oppover terrassedøren?

Her får du mine beste stue-øvelser til bruk på de kjipeste høst- og vinterdagene!

1. Middagsparkering i heimen

Middagsparkering i heimen, min gulløvelse Dette er en øvelse som jeg benytter hver eneste dag hele året rundt. Når jeg lager middag må hundene mine ligge foran dørstokken mellom stua og kjøkkenet. Når middagen er ferdig må de flytte til hundesengen sin i den andre enden av rommet, mens familien spiser.

Når reglene innføres forsøker hundene mine selvsagt å snike seg frem, spesielt hvis en kjøttbit tilfeldigvis havner på gulvet. Når de etter hvert skjønner at en regel alltid er en regel, faller de til ro. Det er denne roen jeg ønsker meg når mine firbeinte venner må sitte...

Les mer..

Jaktfoten - limet i retrieverarbeid

Fot, Luna! Den sorte retrieveren går tett på førerens venstre ben uten bånd. Hunden beveger seg rolig og konsentrert med hodet omtrent ved eierens kne. Blikket går utover i terrenget. Stopper føreren, stopper den firbeinte. Ekvipasjen er samstemte og i flyt. Dette lover godt.

Scenarioet over er drømmen. En drøm som kan bli virkelighet dersom du jobber strukturert og fokuserer på de riktige tingene fra starten av (Les mer om Kickstart jaktfoten). Når hunden går fot uten at du må mase på den, er det enklere å følge med på det som skjer foran dere enten det er praktisk jakt eller simulering av jaktlige situasjoner som på jaktprøver og treninger med dummyer (tøyposer).

Er hunden mentalt hos deg?

Passopp, fot! Fot! Passopp, fot! Retrieveren snuser og vimser fra venstre til høyre og så tilbake igjen. Båndet strammes hver gang den firbeinte siger en...

Les mer..

Hektisk med ny valp? Her er fire tips til en enklere og hyggeligere hverdag med firbent baby i hus.

1. Gjør huset valpesikkert

Valper biter på det meste. Sko, møbler, bamser, mobiltelefoner, elektriske ledninger og husets barn. For å unngå blålys til veterinærklinikken eller potensielle raseriutbrudd, bør du ta en grundig ryddesjau før valpen kommer i hus. Det du er redd for, eller som kan skade valpen, må inn i skap eller opp i høyden.

Det kan også være lurt å stenge av enkelte rom eller deler av rom med kompostgrinder fra Plantasjen eller barnegrinder fra Ikea. Hos oss fjerner vi alt av tepper i de rommene valpen skal oppholde seg. Da blir ikke teppene ødelagt av urin.

Når jeg har hjemmekontor er valpen innesperret på kjøkkenet. Da kan den ikke bite på elektriske ledninger eller møbler når jeg er i telefonen. Fra kjøkkenet har valpen utsikt til min kontorstol. Jeg vet derfor at den ikke er redd om den skulle protestere litt de første...

Les mer..

5 måter å innføre et av de viktigste prinsippene i retrieverarbeid 😇

Ro fører til belønning! Har du hørt det før? Synes du prinsippet er ullent? Hva menes og i hvilke situasjoner kan du bruke det? Jeg skal gi deg noen tips og forklaringer.

La oss ta et eksempel. Når hunden din girer opp og blir urolig fordi den ønsker å oppnå noe - som for eksempel å få lov til å hente en dummy, skyldes det forventninger.

Gir du etter og lar hunden din hente dummyen når den piper, tramper med bena, hopper og spretter, har hunden din lært seg en strategi for å komme raskere til målet.

Da kan den bli enda mer urolig neste gang. Pip kan gå over til skrik og tramping med føttene kan gå over til å løpe etter dummyen før du har sagt at hunden får lov (også kalt knalling på stammespråket).

Ro fører til apport (belønning) ved utsending: Hvis hunden din ikke er rolig og samlet ved utsending - er det...

Les mer..

12 tips til hvordan du kan trene retrieverarbeid om vinteren

Legger du dummyene på hylla når vinteren kommer? Her er 12 tips til hvordan treningen kan bli mer lystbetont – selv om snøskavlene blir høye, nettene lange og kulda setter inn. 

Mørkt, kaldt og altfor mye snø. Brrr! Det frister kanskje mer å dumpe ned i sofaen foran en knitrende peis enn å gå ut i kulda med hunden for å trene? Eller kanskje det er nå du hiver deg med lydighet- og agilitygjengen som trener i en lys og oppvarmet hall? Kom deg ut! Vintertrening er gøy, bare du er riktig skodd og har noen å trene sammen med.

#1 Kle på bikkja!

Au! Det er ingenting som kjennes verre enn når kuldegradene smyger seg inn i skoene og gjør tærne blå og stive. Men det finnes en behagelig løsning – varmekabler – da går du som på et varmt stuegulv i time etter time.

Men hva når du kommanderer “Sitt!” og “Bli!” og...

Les mer..

Den uventede effekten av jaktlydighet

Har du lyst til å prøve en aktivitet der retrieveren din får brukt sine medfødte egenskaper? Men du vet kanskje ikke helt når, hvor og hvordan du skal starte? Et hot tips er jaktlydighet – selve grunnmuren. Bonusen er en hverdagslydig hund. 

Sitt og bli kan jo se enkelt ut – men hva om det flakser en fugl rett foran nesa på hunden din?
En retriever er avlet for å hente skadeskutt og dødt vilt etter skuddet. Den skal være lettrent, samarbeidsvillig og tilpasningsdyktig. I tillegg skal den ikke løpe som en gal etter levende vilt. Dette er nøyaktig de samme egenskapene som mange ser etter når de er på jakt etter en lettdressert familiehund.

Toppen av lykke for to- og firbeinte

De fleste vet knapt at de seks retrieverrasene er en jakthund. Det er jo dumt – da jaktrening sannsynligvis er noe av det mest meningsfulle du kan gjøre sammen med retrieveren din. Det er en aktivitet...

Les mer..

Dette visste du ikke om retrieveren din...

 

Tror du hunden din ser dårligere enn deg? Det gjør den nødvendigvis ikke, bare annerledes. Når du kjenner til synssansens styrker og svakheter vil det være lettere å forstå din firbente venn.

Se for deg at du og hunden din står på en kortklipt grønn gressplen. En katt sitter stille på en høyball noen meter unna. Underlig at Fido ikke bryr seg, tenker du kanskje. Han som ellers blir «gal» ved synet av en katt.

Plutselig kaster en person en rød dummy (tøypose) høyt opp i lufta 30 meter unna.
– Apport!, kommanderer du.
Den signalrøde dummyen lyser opp i det vårgrønne gresset. Men Fido løper forbi… Hva skjer? Er han blitt dum?

Hunden din ser ikke rødt og grønt

Tidligere trodde man at hunder var fargeblinde og at de oppfattet verden i grånyanser. Dette er feil. Hunder ser fargene blå, gul og grå-nyanser,...

Les mer..

5 vanlige feil når du trener retrieveren din

Stanger du hodet mot veggen? Kjenner du at du begynner å bli utålmodig, irritert og frustrert fordi du føler hunden din ikke får til øvelser som jaktfot, sitt på fløyte eller kanskje avlevering i hånd? Før du gir enten hunden eller instruktøren sparken, bør du ta en titt på fem klassiske førertabber. Det er mulig du må endre strategi.


#1 Er du inkonsekvent?

Gir du hunden din motsigende og utydelige signaler? Lar du for eksempel den firbeinte trekke i båndet på morgenturen, men forlanger korrekt posisjon og null snusing om ettermiddagen i det samme båndet? Kanskje lar du hunden din også snuse og dra i båndet på tur med en venninne, men ikke når dere er på tomannshånd?

Når det blir mange gråsoner og inkonsekvens er det vanskelig for hunden din å vite hvilke regler som gjelder når. Ikke minst vil den trekke mer i...

Les mer..
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.