Hektisk med ny valp? Her er fire tips til en enklere og hyggeligere hverdag med firbent baby i hus.

Uncategorized Jun 05, 2023

1. Gjør huset valpesikkert

Valper biter på det meste. Sko, møbler, bamser, mobiltelefoner, elektriske ledninger og husets barn. For å unngå blålys til veterinærklinikken eller potensielle raseriutbrudd, bør du ta en grundig ryddesjau før valpen kommer i hus. Det du er redd for, eller som kan skade valpen, må inn i skap eller opp i høyden.

Det kan også være lurt å stenge av enkelte rom eller deler av rom med kompostgrinder fra Plantasjen eller barnegrinder fra Ikea. Hos oss fjerner vi alt av tepper i de rommene valpen skal oppholde seg. Da blir ikke teppene ødelagt av urin.

Når jeg har hjemmekontor er valpen innesperret på kjøkkenet. Da kan den ikke bite på elektriske ledninger eller møbler når jeg er i telefonen. Fra kjøkkenet har valpen utsikt til min kontorstol. Jeg vet derfor at den ikke er redd om den skulle protestere litt de første gangene.

2. Etabler en utedo

Jeg møter fortsatt ferske hundeiere som kjefter på valpen når den tisser innendørs. Det er i mine øyne både gammeldags og ikke i tråd med god dyrevelferd. Små valper har ikke kontroll over blæra si, slik voksne hunder har. Det eneste du oppnår ved å kjefte – er at valpen blir usikker.

I stedet bør du være flink til å rose når valpen gjør fra seg ute, samt bli enda flinkere til å bære den ut hver gang den har spist, sovet eller lekt. Ikke vær som Albert Aaberg. – Skal bare, skal bare. For «skal du bare» lese siste avsnitt i avisen eller døse ett minutt til i senga, ja da kan du være sikker på uhellet skjer. Hører du den karateristiske sildrelyden, er det bare å ta på seg skylden selv og brette opp ermene. Tørk grundig opp – slik at valpen ikke etablerer en «innedo» på det fine persiske teppet.

Valpen skal ut hver gang den har lekt, spist eller sovet. Bær gjerne valpen bort til et sted i hagen der den har tisset tidligere. Da etablerer dere en «utedo».

3. La valpen sove i fred

Valper sover mye. Barn vil gjerne vekke dem når venner kommer på besøk. Det kan være fristende å vekke en sovende valp, men la det være.

En valp og ung hund trenger mye søvn og hvile. De fleste forstår hva jeg mener når jeg spør hvordan de ville følt det- om de ble vekket midt på natten, dersom noen kom på uventet besøk. Ta deg heller en siesta selv når valpen sover – eller gjør de tingene du ellers ikke får gjort når valpen er våken.

4. Velg valpens venner med omhu

Når en valp på 6 kilo vil leke med en voksen hund kan det gå helt fint. Men dersom den voksne hunden er voldsom og får leke fritt med valpen, kan det gå galt. Det kan føre til skjelettskader.

Sosialisering er viktig. Jeg slipper mine valper med trygge voksne hunder eller andre valper på tilsvarende alder, som vi kjenner. Hundejorder unngås, fordi der er det hunder som vi ikke kjenner. De kan være hardhendte og det kan være individer der, som ikke er glad i valper.

Har du akkurat fått deg valp, og har lyst til å komme rett i gang med riktig utstyr?

I starten trenger du ikke så mye, men det kan likevel være lurt å kjøpe de rette tingene for å starte så smått med retrieverarbeid og jaktlydighet. Last ned gratis utstyrsliste for deg som får eller som snart skal få en kommende apportør.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.