10 tips hvordan få valpen til å slutte å bite

valp May 15, 2024

«FY!» «Nei!». Mor, far, «Trine» og «Petter» løper etter Passopp på 9 uker som topptrente gjeterhunder. Familien Hansen er helt utslitt etter bare noen dager med valp i huset. Hendene er fulle av sår og oppraspet hud, mens leggene har tydelige merker etter sylskarpe pirajatenner. Passopp biter på alt og alle. Hyggelig med valp? Neppe. Hyggelig for Passopp i nytt hjem? Sansynligvis ikke.


Valper klør i tennene og smaker på verden som små barn

Hvorfor biter valpen?

Jeg regner med du er mest interessert i å hoppe rett til løsningene, men før du går dit bør du også vite noe om årsakene til at valpen din biter. Når du er klar over hvorfor, er det mye enklere å velge rett verktøy, slik at hverdagen med valp blir hyggelig.


Valper er ofte proppfulle av energi og eventyrlyst

Ulike årsaker til at valpen biter:

  • Valpen smaker på verden akkurat som små barn
  • Valpen klør i gommene, spesielt ved tannfelling rundt 4-5 måneders alder
  • Valpen er proppfull av energi og har behov for å få det ut
  • Valpen kjeder seg
  • Barn og/eller voksne hauser valpen opp
  • Valpen leker med deg på hunders vis
  • Valper liker å tygge på myke ting som sko og bamser
  • Valpen liker lukten av svette og urin ergo skittentøy
  • Du har kjøpt deg en apporterende hunderase som er avlet for å bære ting i munnen
  • Valpen har separasjonsangst


Valper leker på hunders vis og lærer seg bitehemming på den måten.

Hvordan få valpen til å slutte å bite på ting

Ved hjelp av små grep kan du gjenetablere familiefreden uten å måtte bruke forbudsord før valpen er klar for det. Forbudsord kan du lære valpen senere når den er trygg i nytt hjem.

Her er 7 quick fix og en "long fix"

#1 Rydd bort alt du er redd for
Sko, pyntegjenstander, leker og klær må opp i høyden og inn i skap.

#2 Sperr av rom og etasjer
Vil du skåne møbler og barnas leker, sperr av etasjer eller rom med barnegrinder eller lukk dører.

#3 Kjøp sikre tyggeleker
Et sted må valpen få utløp for sitt tyggebehov, forhør deg hos veterinæren din eller spør etter trygge tyggeleker i en velutstyrt hundebutikk med erfarent personalet.


Du kan for eksempel putte godbiter eller en egen pasta tilpasset hunder i en kong. Tyggeleker oppmuntrer til riktig tygge/bite oppførsel samt, forebygger "dårlig oppførsel".

#4 Lag en lekegrind i stua
Når du vil ha ro og fred setter du valpen i en grind med tyggeleker, mens husk å oppholde deg i samme rom, slik at valpen ikke blir redd den første tiden.


Kompostgrinderhar vært mitt beste triks i valpebitingperioden. Da reduseres antall "Fy!","Nei!" og "Au!" og valpeperioden blir langt hyggeligere.

#5 Ta med valpen ut i skogen!
En liten valp er full av energi og eventyrlyst. Kommer den seg ut i skogen bruker den krefter på noe annet enn å bite på ting.


I skogen får valpen utløp for sin nysgjerrighet. Her møter den nye lukter, lyder og synsinntrykk.

#6 Meld deg på et kurs
Hvis valpen kjeder seg må den aktiviseres. Meld deg på et valpekurs, der du får tips om riktig innlæring. Har du tenkt til å drive med retrieverarbeid - vil et kurs rettet mot retrievere være en god ide. Da unngår du klassiske fallgruver i forhold til apportering og kommer rett i gang. 


På kurs får du og hunden din tips til riktig hjernetrim for en liten retrievervalp.

#7 Bytt med noe annet
Hvis du har en apporterende hunderase eller en hund som liker å gå rundt og bære på ting - er det lurt å bytte med noe den får lov til å bære/tygge på.


En retriever er avlet for å bære ting i munnen i generasjoner. Å kjefte på den for å ha knabbet en av barnas krabbebøtter er å gå mot dens natur. Du kan bytte bøtta mot en godbit eller en annen leke.

#8 Separasjonsangst? Søk hjelp eller rykk tilbake til start!
Hvis valpen din makulerer ting fordi den er redd for å være alene hjemme, har du enten gått for fort frem med "hjemme alene treningen", eller så kan hunden din ha et mer alvorlig tilfelle av separasjonsangst. I sistnevnte tilfelle ville jeg tatt kontakt med en adferdskonsulent.


Hvis valpen begynner å makulere ting i kombinasjon med stress - så kan det være symptom på separasjonsangst. Her trengs det som regel en langsiktig plan, og i noen tilfeller eksperthjelp, for å få løst problemet.

Valpen biter på mennesker

Noe av det viktigste valpen din lærer i valpekassa er bitehemming. Det vil si hvor hardt trykk den kan legge på tennene uten at det gjør vondt. Når kullsøsken biter hverandre hører du ofte høylytte hyl, når en av dem biter for hardt. Da vil den andre automatisk løsne grepet.

Når valpen kommer hjem til deg fortsetter den ofte å leke med familiens tobente på hunders vis. Dessverre har vi ikke samme smerteterskel - ei heller samme språk og signaler. For noen fungerer det å etterape valpens høye skingrende hyl, når kullsøsknene biter for hardt. For andre fungerer det ikke. Den firbente krabaten biter bare hardere. I sistnevnte tilfelle må du løse problemet på en annen måte.


Yay, bare legger som rører seg, er morsomme å sette tennene i!

Her er noen tips:

#9 Avslutt samarbeidet
Når valpen biter setter jeg den i lekegrinden, mens jeg selv dumper ned i sofaen ved siden av. Her må valpen være helt til den har roet seg ned. Hvis den piper eller bjeffer vender jeg blikket bort. På den måten signaliserer jeg at jeg ikke vil samarbeide hvis den bråker eller biter.

#10 Ta en alvorsprat med barna eller andre som herjer med valpen
Barn løper. Valper jager. Barn skriker. Valper bjeffer. Hvis barna i tillegg begynner å vifte med armer og ben trigges jaktinstinktet ytterligere. Det hele ender gjerne med at sylspisse valpetenner perforerer den tynne barnehuden og den «morsomme leken» ender brått med gråt, skrik og tenners gnissel. Hvis valpen skal være sammen med små barn, krever det en voksen til stede som kan rettlede barna (og enkelte voksne).


Rolige barn + valp = en bra relasjon. Urolige barn + valp = potensiell katastrofe

Du kan forteller barna og/eller de voksne at de må:

  • Snu ryggen til og stå stille hvis valpen biter
  • Ikke vifte med hender og føtter
  • Ikke løpe etter eller legge seg ned
  • Være rolig sammen med valpen
  • Gjøre noe konstruktivt med valpen i form av øvelser i stedet for å herje med den

Lykke til!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.