Jeg avslører min treningsplan for Tamdhu i 2023

Uncategorized Dec 28, 2023

Mål i sikte: Å hele tiden ha et mål å strekke seg mot hjelper på motivasjonen og gir struktur på treningene dine.


Et mål uten en plan er bare et ønske, sa den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupéry. Det har jeg selv erfart. Derfor lagde jeg en plan for 2023 som viste seg å gi resultater langt over forventet.

Tidligere hadde jeg ingen plan eller struktur for treningene mine. Jeg tok ut hunden og dummyer fra bilen og stakk fingeren i lufta. «Hva skal jeg trene i dag?» «Hmm, kanskje felt?» Ja, det høres gøy ut. Da blir det mange apporter.» På sikt ble det magert med resultater.

Du trenger noe å strekke deg etter

Forskning viser at et klart og presist mål fører til bedre prestasjon. Når du setter deg et mål trener du oftere og mer strukturert.

Romjulen 2022 skrev jeg opp drømmen, mitt langsiktige mål. Det var at Tamdhu en dag skal bli jaktchampion. Det er nemlig lov å drømme stort.

Deretter satte jeg, et på det tidspunktet, hårete mål for 2023. Det var 1. premie på B-prøve i begynnerklassen og en pallplass på en Working Test i begynnerklassen. Tamdhu var for et år tilbake novise, som aldri tidligere hadde stilt på noen prøver.


Et uskrevet blad
: Det er bare et år siden Tamdhu ble min på papiret. Hun hadde aldri startet på noen form for prøve eller konkurranse tidligere. Jeg følte derfor at jeg satte høye mål.

Målet ditt må brytes ned

Det holder ikke bare med et mål. Det må brytes ned i delmål, slik at du får en grovplan. Delmålene skal fortelle deg hva du bør ha fokus på for å oppnå hovedmålet.

I romjulen 2022 kunne jeg sikkert satt opp en million delmål, men jeg valgte kun 5. Fire hundetekniske ferdigheter for Tamdhu og et som gikk på meg som hundefører. Jeg blir bare mer og mer opptatt av å sette krav og mål til meg selv. Det er jo jeg som skal formidle budskapet til hunden min. Kløner jeg, blir det vanskelig for Tamdhu å forstå hva jeg vil.

Jeg tok utgangspunkt i våre svake sider. Det er nemlig der vi har mest potensialet for fremgang.

De fire hundetekniske delmålene var:

1. En 100 prosent grunnapport også fra vann
2. Stopp på fløyte
3. Nærsøk
4. Blinde dirigeringer

Dirigeringer får man normalt ikke i begynnerklassen, men det tar lang tid å lære hunden. Derfor ville jeg ha det med. Misforstå meg rett, vi trente andre ting enn dette i 2023 også, men dette var som sagt grovplanen. Hvis planen blir for detaljert, tror jeg den blir vanskeligere å følge den opp.

Mitt delmål som hundefører var å huske å ta vinden hver eneste gang. Når jeg vet hvor vinden kommer fra, kan jeg sende hunden min mer strategisk. Det betyr at den finner dummyen lettere og begynner å stole mer og mer på meg. Det er først da man blir et team.


Grunnapporten er viktig
: Et av mine delmål i 2023 var at grunnapporten måtte sitte som banken. Ingen bytting, ingen spytting og ingen slurvete avleveringer for å komme raskere til neste apport.

A gamechanger

Når du har satt opp mål og delmål må du bryte delmålene ned i konkrete øvelser, moment, ferdigheter og detaljer. Det er dette som skal føre deg frem til delmålene, som igjen fører deg til målet.

I mitt tilfelle lagde jeg en fleksibel plan som ble endret mange ganger i løpet av 2023. Noen oppgaver, moment, ferdigheter og detaljer ble fjernet, andre endret og atter andre lagt til. Cirka en gang i måneden evaluerte jeg de 5 delmålene.

Planen har funket som tusan! Med et rammeverk har jeg hele tiden hatt en plan for hver trening. Når jeg med jevne mellomrom evaluerer delmålene ser jeg om jeg har gjort progresjon. Ethvert fremskritt gir meg drivkraft og motivasjon til å trene jevnt og strukturert hele året rundt.


Dørstokkmila blir kortere
: Å gå ut for og trene alene når «lystet forsvinner» og kulda setter inn er enklere med en plan i bånn. Fremgang gir motivasjon og treningsglede.

Tamdhu presterte over forventning


Opprykk til elite
: Tamdhu har i løpet av en sesong gått fra å debutere i begynnerklassen på Working tester til å få opprykk til elite. Her fra en Walk-up utenfor Davos.

Tamdhu har gått fra novise i april 2023 til å kvalifisere for eliteklassen på Working tester i november 2023. Hun har flere pallplasseringer både i begynnerklassen og åpenklasse. På sin eneste B-prøve fikk hun 1. premie og opprykk til Åpen klasse. Det er mer enn hva jeg kunne drømme om, og jeg ville aldri klart det uten et rammeverk.

Så hva med den tobeinte? Har hun prestert over forventning? Overhodet ikke, men jeg har blitt bedre på å ta vinden. Det er jeg stolt over. Siden jeg fortsatt har et forbedringspotensialet blir dette målet med meg videre i 2024. For Tamdhu håper jeg at vi kan ta steget opp i eliteklassen i løpet av 2024. Hvis hunden min er klar.

Savner du en treningsdagbok og et felleskap?


Å sette mål til seg selv
: Jeg tror det er like viktig å sette mål til seg selv som til hundene mine. Når jeg klarer å gi tydelige beskjeder til Tamdhu uten å kløne, begynner hun å tro på meg. Først da blir vi et team.

Synes du det er vanskelig å lage deg en god treningsplan? Eller savner du inspirasjon, fellesskap, og et sted å spørre om alt du måtte lure på?

I februar er planen å starte en medlemsportal for deg som tar eller har tatt onlinekursene fortrinnsvis som selvstudier. Det er i utgangspunktet et prøveprosjekt frem til mai som pusher deg gjennom de tyngste månedene før skogen atter blir grønn.

Det beste - når du melder deg inn får du en gratis treningsdagbok som du kan laste ned. I denne får du oppskriften jeg har brukt på Tamdhu i 2023. Du trenger verken drømme om eliteklasse eller jaktchampion for å ha glede av verken medlemsportalen eller treningsdagboken. Å ha mål om å bli et bedre team eller få til grunnapporten holder i massevis.

Vil du vite mer om medlemsportalen og treningsdagboken. Sett deg på nyhetsbrevet mitt.

PS! Har du allerede et mål eller en drøm for 2024? Hvis du sier det høyt, forplikter det mer. Send meg gjerne en mail der du forteller meg hva det er. Jeg lover å ikke si det videre. Ser frem til å høre fra deg på [email protected]

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.