Den uventede effekten av jaktlydighet

jaktlydighet retriever Feb 22, 2022

Har du lyst til å prøve en aktivitet der retrieveren din får brukt sine medfødte egenskaper? Men du vet kanskje ikke helt når, hvor og hvordan du skal starte? Et hot tips er jaktlydighet – selve grunnmuren. Bonusen er en hverdagslydig hund. 

Sitt og bli kan jo se enkelt ut – men hva om det flakser en fugl rett foran nesa på hunden din?
En retriever er avlet for å hente skadeskutt og dødt vilt etter skuddet. Den skal være lettrent, samarbeidsvillig og tilpasningsdyktig. I tillegg skal den ikke løpe som en gal etter levende vilt. Dette er nøyaktig de samme egenskapene som mange ser etter når de er på jakt etter en lettdressert familiehund.

Toppen av lykke for to- og firbeinte

De fleste vet knapt at de seks retrieverrasene er en jakthund. Det er jo dumt – da jaktrening sannsynligvis er noe av det mest meningsfulle du kan gjøre sammen med retrieveren din. Det er en aktivitet på hundens premisser. Du, som hundefører, trenger verken jegereksamen eller ta i døde dyr for å holde på med dette. Strengt tatt trenger man kun en fløyte og noen tøyposer – også kalt dummyer.


Fotgåing med og uten bånd uten at du trenger å følge med på hunden – er en viktig del av jaktlydighet.

Fotgåing med og uten bånd uten at du trenger å følge med på hunden – er en viktig del av jaktlydighet. Den firbente skal ved hjelp av fløyte- og håndsignal søke etter, plukke opp og hente gjenstander til vanns- og til lands. Det er lett å bli hekta på denne aktiviteten. Grunnen til at jeg har prioritert jakttrening over konkurranselydighet, bruks og blodspor, er kicket det gir meg når hunden adlyder meg på lange avstander. I tillegg får jeg masse frisk luft og naturopplevelser i fleng. Men skal du lykkes må du stimulere de medfødte egenskapene rett. Nøkkelen er å starte med jaktlydighet.


Før du kaster for mange dummyer på land og på vann må lydighetsdetaljene på plass.


Detaljene som gir flyt

For å forstå hva jaktlydighet går ut på, vil jeg gi deg et jaktlig eksempel. Du sitter på post sammen med retrieveren din og venter på fugl. Dere venter i skjul i time etter time uten at endene dukker opp. Flapp flapp flapp. De nærmer seg. Piper eller bjeffer hunden nå, eller snakker du høyt for å roe hunden ned, er sjansen stor for at dere kommer tomhendte hjem.


Morsommere å trene jakt med mamsen, enn å løpe etter reinsdyr og elg, synes Ask.


Du må konsentrere deg om å skyte – hunden må klare seg selv. Den skal følge din venstre side som en skygge, uten å forstyrre jakten. Pang! Hunden skal fortsatt sitte ved din side uten å kny. Her skal den være helt til den hører det forløsende ordet “Apport!”. Da skal den løpe ut, plukke opp anda og løpe like raskt tilbake. Fuglen skal leveres i hånd – ellers kan en skadeskutt fugl stikke av og gå en pinefull død i møte. Disse små detaljene er viktige både på praktisk jakt, men også for å få flyt og progresjon på trening. Alle momentene hører til under paraplyen jaktlydighet.


Har du ikke avleveringene i boks – så kan en potensielt skadeskutt fugl stikke av og gå en pinefull død i vente.


Et krav for å stille på prøver

For å delta på offisielle prøver må man bestå en såkalt kvalifiseringsprøve. Dette er en test med fokus på jaktlydighet med momenter som:
• Sitt og bli
• Lineføring
• Fri ved fot
• Innkalling
• Apportering med avlevering i hånd


Passivitetstrening – at det ikke skjer noe som helst – er noe man bør trene inn så tidlig som mulig.

En hverdagslydig hund

Kanskje tenker du at momentene som hører under kvalifiseringsprøven er pensum på valpe- og hverdagslydighetskurs. Det har du rett i – men jaktlydighet er “hverdagslydighet for viderekommende”. Øvelsene på trening og onlinekurs blir presentert med gradvis tøffere utfordringer – og husk at øvelsene også skal sitte som støpt ute i naturen. Bonusen er en hverdagslydig hund. En hund som hører på fløyta selv om det kanskje står et rådyr på stien. Hvorfor? Jo, fordi den vet at du har noe langt morsommere å tilby enn å løpe etter levende vilt.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.